PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1 ocak 2010 ELEKTRİKLİ PLANÖRDEN MERSİN GÖRÜNTÜLERİ



encore
04-01-2010, 12:41
1 OCAK 2010 Mersin Üniversitesi yukarıdan videosu


[Sadece Kay

pcokum
04-01-2010, 21:12
Safa hocam ellerinize sağlık, çekim çok güzel olmuş. Sizin bu Aşık Usandıran modeli video çekimi için gayet güzel bir model. Ama çıtayı biraz daha yükseltmek isterseniz pusher tipi, kanat açıklığı 2 mt. olan bir model de bir başka olur derim :D .

baytacoglu
04-01-2010, 21:26
Hocam, ne diyeyim, ellerinize sağlık.

Bir de güneş güzel olsa imiş muhteşem renklerle muhteşem bir video olacakmış.

Süper.

Sevgiler

Barlas.

encore
04-01-2010, 22:08
Teşekkür ediyorum. Dilinize sağlık. Sağolun. Ama, görüntü kalitesini anormal derecede bozmuşlar. Benim yüklediğim görüntü kalitesi çok çok iyiydi. Wmv formatında 60 mb civarında bir dosyaydı. Vimeo'ya yükleyemedim. Ne yaptıysam şifre girişini, yeni kayıt dahil kabul etmedi. Video.yahoo.com' yükledim. O da görüntünün de sesinde kalitesini
aşırı bozuyor. Sonuç ortada.
2. videoyu da yükledim. Onay bekliyor. Linkini koyacağım.
Pusher tip planör yapımı da dengelenmesi de bu modele göre daha kolay.
Pınar Bey, gaza getirmeyin. Biliyorsunuz ben çalmadan oynarım. ;D


Safa.

pcokum
04-01-2010, 22:22
Aman Safa hocam gaz ne kelime :) Şaka bir yana filoda pusher tip uçak hiç yok. Wingdragon'u saymazsak. O tik uçaklarda pervane derdi hiç olmaz. Kamera pilot kabinine rahatlıkla adapte edilir. Depron / köpük modellerdeki deneyiminiz göz önüne alındığında anca siz bu işin altında kalkarsınız diye düşündüm. Ama altını çiziyorum, benimki sadece kendimce bir fikir.

encore
04-01-2010, 22:31
Anlıyoruuum. Gaza gel gazaaa.

Pınar bey bu video da 2 ocak 2010 gününden görüntüler. Bu gün çok daha yükseklerden görüntü almışız.
Güneş de biraz daha yardımcı olmuş. Bunu daha çok beğendim.

Buyrun,


[Sadece Kay


Safa.

encore
04-01-2010, 22:45
Barlas Hocam, bu arada modele verdiğiniz isim aynen kaldı.

" AŞIK USANDIRAN" olarak tescil ettirelim.

Ben ismi çok sevdim. Modeli eksiksiz anlatıyor. 2200 lük lipo ile rüzgarsız havada 40 dakika havada kesin kalıyor. Eğer hafif rüzgarlı bir güne rastlarsak herhalde süre 1 saate ulaşacaktır. İnsan gerçekten uçurmaktan usanıyor. :)

2. gün çekimlerini daha çok beğeneceğinizi umuyorum. Sıkılmazsanız ;)

Saygılar.



Safa.

pcokum
04-01-2010, 22:54
Safa bey, ellerinize sağlık. bu video da gayet güzel olmuş. Cumartesi günü hava nispeten daha iyiydi. İlkbahar aylarında kim bilir ne kadar güzel videolar çekeriz. Hele birde yüksek irtifada hafif rüzgarda uçağı sabitledik mi değmeyin keyfimize. :)

encore
04-01-2010, 23:05
Safa bey, ellerinize sağlık. bu video da gayet güzel olmuş. Cumartesi günü hava nispeten daha iyiydi. İlkbahar aylarında kim bilir ne kadar güzel videolar çekeriz. Hele birde yüksek irtifada hafif rüzgarda uçağı sabitledik mi değmeyin keyfimize. :)



Kısmetse, inşallah...

ruzgar
04-01-2010, 23:45
Safa hocam izlemek şimdi kısmet oldu ,ellerinize kollarınıza saglık vallahi çok begendim çok özendim .

dediginiz gibi hafif rüzgar birazda güneş harika çekimler yapılır.
şu havalar bir açılsın süper olacak.

encore
05-01-2010, 00:46
Safa hocam izlemek şimdi kısmet oldu ,ellerinize kollarınıza saglık vallahi çok begendim çok özendim .

dediginiz gibi hafif rüzgar birazda güneş harika çekimler yapılır.
şu havalar bir açılsın süper olacak.



Kış mevsiminin 2 aylık ömrü kaldı. Bahar yakın, kısmet olursa Burçin Bey güzel çekimler yaparız.
Aslında çekim yapmak için bu kadar uğraşmaya gerek de yok. 8-10 tane uçan balon alıp, ucuna 500 metrelik bir naylon ip birde kamerayı bağla sal gitsin,çekim yap, topla ipi insin ;D
Şaka şaka :) Hiç bunun keyfine uyar mı?


Sevgiler.


Safa.

baytacoglu
05-01-2010, 09:56
Barlas Hocam, bu arada modele verdiğiniz isim aynen kaldı.

" AŞIK USANDIRAN" olarak tescil ettirelim.

Ben ismi çok sevdim. Modeli eksiksiz anlatıyor. 2200 lük lipo ile rüzgarsız havada 40 dakika havada kesin kalıyor. Eğer hafif rüzgarlı bir güne rastlarsak herhalde süre 1 saate ulaşacaktır. İnsan gerçekten uçurmaktan usanıyor. :)

2. gün çekimlerini daha çok beğeneceğinizi umuyorum. Sıkılmazsanız ;)

Saygılar.



Safa.


Safa hocam,
Öncelikle video için tebrik ediyorum. Bu da çok güzel. Uçuş sahamızın tüm detaylarını havadan görme imkanı yakaladık. Ellerinize sağlık.

İsim konusuna gelince aslında usandırma kelimesi yaptığımız modeller için çok uygun düşmese de aslında iltifat anlamında kullandığım bir kelime olmuştu. Beğenildiyse ne mutlu bana.

Pınarın pusher uçak fikrine gelince söylemek istediğim iki şey var. Öncelikle videodan da görüyoruz ki kamerayı kanada koyduğumuz zaman kanadın açısal hareketinden görüntü yukarıya ve aşağıya doğru çok hareketli oluyor ve orientasyon sorunu yaratıyor. Buna uçağın bir de dalma ve yükselme hareketini eklediğimiz zaman bu durum biraz daha abartılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Önden pervaneli uçaklarda bunu elimine etmek için kamerayı ortaya koyduğumuz zaman ise karşımıza pervane sorunu çıkıyor. Dolayısıyla havadan çekimler bakımından Pınar'ın pusher uçak fikrine katılmamak elde değil. Taktir edersiniz ki pusher uçağın kanat yapısını arzu ettiğiniz gibi dizayn edip onun da süzülebilen bir model olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca karbon çubuk da kullanmak mümkün dolayısıyla hem hafif hem de sağlam bir model olacaktır. Pilot mahalline yerleştirilecek kamera ile de FPV görüntü 4/4lük elde edilecektir. Sizin çok arzu ettiğiniz ve inşallah en kısa sürede de gerçekleştirme imkanı bulmanızı dilediğim FPV kamera ile uçuş da emin olun böyle bir modelde çok daha verimli ve yavaş uçacak olması nedeniyle de çok daha eğitici olacaktır diye düşünüyorum.

Çalmadan oynarım demişsiniz ama kesinlikle buna katılmıyorum siz çok iyi araştırıyor ve modeli ona göre üretiyorsunuz yani oyun için müziğinizi iyi seçiyorsunuz diye düşünüyorum.

Farklı bir pusher uçak belki de biplane'den önce iyi bir deneme olabilir.

Sevgiler

Barlas. 8)

ruzgar
05-01-2010, 11:49
Safa hocam arkadan pervaneli bir modeliniz vardı onu bir denesek tabi kamera için.

pcokum
05-01-2010, 21:55
Burçin, hava fotoğrafçılığı ve video çekimi için arkadan pervaneli de olsa her uçak uygun değildir. Görüntünün seyreden insanı yormaması için bazı özelliklerde olması gerekir. Bu özellikleri kısaca sıralamak gerekirse.

Kamera ani hareketlerden ve titreşimden uzak olmalıdır. Stabilite bozukluğu seyirciyi had safhada rahatsız eder. Hatta bazı izleyenlerin midesini bulandırmaya kadar bile gidebilir. Hava fotoğrafçılığında ve video çekiminde stabil bir çekim yapmanın yolu, ani tepkiler vermeyen, türbülanstan az etkilenen bir hava aracı kullanmaktır. Bu şartları sağlayacak olan hava aracı da en az 2 mt. kanat açıklığına sahip olmalıdır. Kanat açıklığının fazla olması stabiliteyi olumlu yönde etkilerken diğer taraftan da uçağın yüksek irtifada daha rahat görülmesini sağlayacaktır. Tabi ki daha fazla kanat açıklığı daha makul olacaktır. Yeter ki imkanlar elversin. Uçak ne çok hafif ne de çok ağır olmalıdır. Hafiflik rüzgardan etkilenmesi arttırırken ağırlık uçuş süresini kısaltır. Kullanılacak uçakta hareketli yüzeylerin alanları düşük tutulmalı ki uçak ani hareketlerden etkilenmesin, pilot manevraları geniş çaplı olarak yapsın.

Kameranın önünde herhangi bir cisim olmamalı. Özellikle yüksek süratte dönen pervane, görüntü üzerinde gürültü yaratmakta. Kameranın mümkün olduğu kadar pervaneden uzak olmasında fayda var. Pervane görüntüye girmese bile motorun yarattığı manyetik alan, kullanılan dijital kamerada dalgalanmaya neden olmakta. Bunlar göz önüne alındığında pusher (itici) tipte bir motoru olan uçak en ideal seçim gibi gözükmekte.

Kamera yerleştirme açısı görüntü kalitesinin etkileyen unsurlardan bir diğeri. Kamera yere paralel olarak bakarsa çok uzak alanları kaydeder, zeminden bir haber oluruz. Kamera açısı dik olursa seyretmeyi zorlaştırır, izleyicileri rahatsız eder. Bana göre en ideal kamera açısı 30 derece civarında olmalı. Hem zemini almalı hemde gökyüzünden makul bir alanı. Tabi kamera açısı bir anlamda kamerada kullanılan lense de bağlıdır.

Kameranın teknik özelliklerine gelince, bu konu oldukça derin ama imkanlar sığ olduğu için elimizdekiler ile yetinmek gerekecek. Fazla detaya girmeden bu iş için kullanılacak ideal kameraları tespit ekmek için bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Normal bir insan gözü 35 - 28 mm. lens çapı aralığında bir görme alanına sahiptir. Bir gözümüzü kapatıp tek gözle baktığımızda ise gördüğümüz alan yaklaşık olarak 50 mm. lens çapına sahip bir lensin gösterdiği alan kadardır. Videoyu izleyenler üzerinde doğal bir görüntü etkisi yaratmak için satın alacağımız kamerayı seçerken mümkünse lens çapını göz önüne almak gerekir. Lens çapı yükseldikçe kamerada yakınlaştırma etkisi artar, küçüldükçe de kameranın görüş açısı genişler. Örnek vermek gerekirse standart üretim 8 mm fisheye (balıkgözü) lens yatayda ve düşeyde +-180 derece görüş açısına sağlarken 17-70 mm dijital fotoğraf makinesi lensi 72 derecelik bir görüş açısı sağlar. Lens çapının dışında çekim kalitesini etkileyen bir çok kriter daha vardır ama bu kriterler tamamen maddiyata dayandığı için bahsedipte moraliniz bozmak istemem :). Sonuçta hava fotoğrafçılığı maddi kazanç sağlamak için yapılan bir iş olmayıp hobinin bir unsuru olarak kalacaksa, kaliteyi etkileyen diğer faktörler göz ardı edilebilir.

Pilot, video çekimin kahramanı. Bütün övgülerin ve yergilerin odağındaki insan. Hevesle başlanan, merakla beklenen çekimin sonucu bazen tam beklenen gibi olur bazen de hayal kırıklığı. İyi bir çekim, şayet ayrı bir kameraman yoksa tamamen pilotun elindedir. Pilot uçuşa başlamadan önce kafasında bir rota belirlemeli, bir anlamda bir uçuş planı hazırlamalıdır. Uçuşu, görüntülemek istediği alana göre parçalara bölmeli, çekim yapacağı paterne hazırlıklı girmeli, uçuşu yavaş olarak gerçekleştirmelidir. Ani hareketlerden kaçınmak bir kameraman için olmazsa olmaz bir durumdur. Hava çekimleri sadece bir pilot tarafından yapılıyorsa bu durumda pilot aynı zamanda kameraman olacağı için hareketlerini olabildiğince yumuşak ve yavaş gerçekleştirmeli. Uçağın karakteristiğine uygun olarak dönüşler mümkün olduğunca geniş çaplı rudder ve kontra aileron kullanarak olmalıdır. Dönüşlerde uçağın advers yaw etkisinden uzak tutulmasında fayda olur. Tabir yerindeyse, pilot uçaktaki yolcuları rahatsız etmekten kaçınan bir yolcu uçağı pilotu gibi davranmalı. Çünkü çekilen videoyu izleyenler kendilerini uçağın içindeki yolcular gibi hissetmeliler.

Aslında pilot için yazdıklarımı yapmak gerçekten zor şeyler. Hepimizin içinde bir akrobasi aşkı var. Uçağın içerisinde olmadığımız için bilmem kaç G lik etki yaratan looplar atmayı, saniyede 1-2 tono yapmayı seviyoruz. Bu hareketlere alışmış bir pilotun, tepside yumurta taşır gibi uçak uçurması elbette biraz zor oluyor :).

Fotoğraf ve video konuları mesleki ilgi alanıma girdiği için bu kadar uzun bir yazı yazdım. Amacım video çekimi konusundaki mesleki tecrübemi bu hobiyi yapan ve havadan görselleştirmeye meraklı olanlara yada bu işe başlamak isteyenlere biraz da olsa aktarabilmek. Umarım ukalalık olarak algılamaz.

Saygılarımla.

ruzgar
08-01-2010, 01:34
Pınar abi tekbir cümleyle cevap vermek itiyorum, siz buişi biliyorsunuz.

bilgi birikiminiz araştırmacı bir yapınız oldugunu yansıtıyor bu bilgiler için teşekkür ederim
sevgiler saygılar
burçin

encore
08-01-2010, 01:48
Safa hocam arkadan pervaneli bir modeliniz vardı onu bir denesek tabi kamera için.


Bir gün deneriz :)

encore
12-01-2010, 13:44
Bu arada görüntüleri aldığımız "AŞIK USANDIRAN" İsimli elektrikli trainer/planörümüzün (trainör ;D) resimlerini koymayı unutmuşuz.
Buyrun;

Kanat boyu : 138 cm
Model boyu : 115 cm
Toplam uçuş ağırlığı: 710 gr
Kanat yükü : 18.70
2200 mAh Lipo pil ile ortalama uçuş süresi 40 dk. (Bu nedenle Barlas Hocamız tarafından AŞIK USANDIRAN olarak isimlendirilmiştir, adıyla çok yaşasın :D)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

Başka bir açıdan

URL=[Sadece Kay][Sadece Kay[/URL]


Burçin Bey Modeli incelerken

[Sadece Kay ([Sadece Kay)


Bir de alttan görünüş


[Sadece Kay ([Sadece Kay)

baytacoglu
12-01-2010, 14:13
Bu arada görüntüleri aldığımız "AŞIK USANDIRAN" İsimli elektrikli trainer/planörümüzün (trainör ;D) resimlerini koymayı unutmuşuz.
Buyrun;

Kanat boyu : 138 cm
Model boyu : 115 cm
Toplam uçuş ağırlığı: 710 gr
Kanat yükü : 18.70
2200 mAh Lipo pil ile ortalama uçuş süresi 40 dk. (Bu nedenle Barlas Hocamız tarafından AŞIK USANDIRAN olarak isimlendirilmiştir, adıyla çok yaşasın :D)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

Başka bir açıdan

URL=[Sadece Kay][Sadece Kay[/URL]


Burçin Bey Modeli incelerken

[Sadece Kay ([Sadece Kay)


Bir de alttan görünüş


[Sadece Kay ([Sadece Kay)






YAŞASIN İNŞALLAH, biz de seyredelim. Çok keyifli uçuyor Maaşallah :D :D :D

sarıkaya
12-01-2010, 14:47
Safa bey eline sağlık.Bu modelin uçuşunu 1-2 hafta önce izlemiştim.Gerçekten benim THK dan aldığım 2 metrelik planörden daha iyi süzülüyor.Video'da bu modelden alındı değilmi.Resimler çok güzel.Ha bu arada bana bir kanat sözünüz vardı.Yüksek dansteli strafordan max. 200-250 gr ağırlığında akrobatik bir model yapmayı düşünüyorum.Belki YaK55 olacak.Ekipmanlar geleli 2 ayı geçti elim değmedi.

encore
12-01-2010, 18:10
Barlas Hocam,
İsim babası olmak kolay değil, böyle dua ettirirler işte ;D


Saygılarımla.


Safa

encore
12-01-2010, 18:25
Safa bey eline sağlık.Bu modelin uçuşunu 1-2 hafta önce izlemiştim.Gerçekten benim THK dan aldığım 2 metrelik planörden daha iyi süzülüyor.Video'da bu modelden alındı değilmi.Resimler çok güzel.Ha bu arada bana bir kanat sözünüz vardı.Yüksek dansteli strafordan max. 200-250 gr ağırlığında akrobatik bir model yapmayı düşünüyorum.Belki YaK55 olacak.Ekipmanlar geleli 2 ayı geçti elim değmedi.



Ramazan Bey, sözüm söz! Ne zaman derseniz yaparız. Bu ara biraz yoğunum,
ev taşıma hazırlığı yapıyorum. Ama 200-250 gramlık bir model için yüksek dansiteli strafor
yerine ben 3 mm depron veya yüksek dansiteli 3 mm kapron dan bükelim derim. Daha hafif ve daha sağlam olur. Yüksek dansiteli strafordan kesilmiş küçük kanatlara aileron eklemek çok zor ve sağlam olmaz. Hele hele 3D düşündüğünüz bir modelde kesinlikle deprondan bükülmüş kanat tavsiye ederim.
Gelelim bizim AŞIK USANDIRAN' a, evet sizin gördüğünüz uçuşundan sonra ağırlık merkezini yaklaşık 3 cm daha geriye kaydırdım. Şimdi sanki İPSİZ UÇURTMA gibi.
Videoları da ağırlık merkezini geriye almadan önce çekmiştim. Bir dahaki çekime çok çok daha iyi olacak diye düşünüyorum.
Bu modeli aslında planör olarak tasarlamadım. Amacım eline ilk defa kumanda alacak bir heveslinin bile uçurabileceği bir model ortaya çıkarmaktı. Modelin uçuş tarzı amacıma ulaştığımı hissettirdi.


Safa.

sarıkaya
12-01-2010, 19:02
Safa bey kolay gelsin.Hafta sonu buluşulursa depron işini detaylı konuşuruz.

baytacoglu
12-01-2010, 22:20
Barlas Hocam,
İsim babası olmak kolay değil, böyle dua ettirirler işte ;D


Saygılarımla.


Safa


Valla doğruya doğru hocam.

Siz bakmayın bizim son sürat uçuşlarımıza sonuçta ortaya konulmuş ciddi bir emek sonucu var. Onun için de duaya değer.

Saygılar

Barlas.

doganaksu
15-01-2010, 00:41
Safa Hocam ellerinize sağlık planör gerçekten çok güzel olmuş 40 dakikalık uçuşu okuyunca çok şaşırdım. :o Tek pille bile gelseniz çok rahatlıkla doyurur.Video çekimlerini de uzun zamandır bekliyorudum onlarda çok güzel olmuşlar hele arkadaşların el sallamaları çok hoşuma gitti.Videonun o kısmını durdurup durdurup izledim.Tebrikler.

baytacoglu
15-01-2010, 10:21
Safa Hocam ellerinize sağlık planör gerçekten çok güzel olmuş 40 dakikalık uçuşu okuyunca çok şaşırdım. :o Tek pille bile gelseniz çok rahatlıkla doyurur.Video çekimlerini de uzun zamandır bekliyorudum onlarda çok güzel olmuşlar hele arkadaşların el sallamaları çok hoşuma gitti.Videonun o kısmını durdurup durdurup izledim.Tebrikler.


Doğan bey,

Zaten o yüzden da uçağın adını "Aşık Usandıran" koyduk. Uçtukça uçuyor. İnanın Safa hocam Kumandayı mımandayı bırakıp gelip sohbet ediyor sonra bir ara bakıp bir iki komut verip yine sohbete başlıyor. Tam bir alem valla.

Sevgiler

Barlas.